De veelzijdige aardpeer: vergeten groente met een notige smaak

 De veelzijdige aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd, is een heerlijke en voedzame groente die nog vaak over het hoofd wordt gezien. Deze knol behoort tot de zonnebloemfamilie en groeit ondergronds aan lange rechte stengels met gele bloemen en bruine harten. Aardperen zijn rijk aan ijzer en bevatten een lichte laxerende werking, waardoor ze een gezonde toevoeging aan je dieet kunnen zijn.

Aardperen kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals koken, bakken of rauw eten. Ze hebben een lichtzoete, nootachtige smaak en zijn heerlijk in combinatie met boter, zure room, kruidenzout of geraspte kaas. Zorg ervoor dat je ze niet te lang kookt, want dan worden ze week en waterig.

Naast koken zijn er nog tal van andere bereidingswijzen voor aardperen. Je kunt ze bijvoorbeeld frituren als chips, verwerken in ovenschotels of mengen met aardappelen voor een vollere, groenteachtige smaak. Let wel op: eet niet te vaak aardperen, want ze bevatten inuline (een onverteerbare suiker) die sterk stimulerend werkt op de darmen.

Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, is de aardpeer sinds de 17e eeuw populair geworden in Europa, met name in Frankrijk. De knol is geen artisjok, hoewel de smaak er enigszins op lijkt. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Italiaanse 'girasole articiocco', wat zonnebloemartisjok betekent.

Aardperen gedijen goed in het Nederlandse klimaat en hebben de neiging om zich sterk uit te breiden. Ze kunnen na de eerste nachtvorst geoogst worden en zijn de hele winter beschikbaar. Een kleine tuin van 2 m² kan wel 10 kg eetbare knollen opleveren.

De aardpeer is niet alleen veelzijdig en smakelijk, maar ook rijk aan voedingsstoffen zoals biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. Bovendien slaan de wortels geen nitraten op, wat ze een gezonde keuze maakt. Of je ze nu rauw eet, kookt, bakt of frituurt, aardperen zijn een heerlijke en voedzame toevoeging aan je maaltijden. 

 Dus waar wacht je nog op? Probeer deze verrassende knol eens uit en ontdek de veelzijdigheid en heerlijke smaak van de aardpeer. 

Aardpeersoep

recipe photo
Categorie: Soepen
Kooktijd: 40 min
Porties:
4
Keuken: Belgische Keuken
Prijs: Gemiddeld

Ingrediënten:

  • 1 stuk Ui

Instructies:

  1. Was de aardperen goed.
  2. Kook ze ongeveer 20 min in water met wat citroensap.
  3. Giet de aardperen af maar vang het kookvocht op.
  4. Laat de groente goed afkoelen.
  5. Pel de afgekoelde knollen en plet ze lichtjes.
  6. Laat de gesnipperde ui even fruiten in olie of boter.
  7. Voeg de aardperen, het kookvocht en de melk toe.
  8. Laat nog een vijftal minuutjes zachtjes sudderen.
  9. Pureer de soep en voeg 2 lepels citroenssap toe.
  10. Breng op smaak met zout, peper en fijngesnipperde peterselie.
  11. Serveer met croutons.
facebook twitter linkedin reddit whatsapp e-mail