Basis Gastrique

Gastrique is een essentieel onderdeel in de klassieke Franse keuken, vooral bekend als de basis voor vele sauzen, zoals de beroemde Béarnaisesaus. Deze culinaire term verwijst naar een reductie van azijn of wijn en soms met toegevoegde aromaten zoals sjalotten, kruiden en specerijen.

 

Het belang van gastrique ligt in zijn vermogen om een rijke, complexe smaakbasis te creëren voor sauzen. Het proces van het inkoken concentreert de smaken, waardoor de intensiteit en diepte toenemen. Dit zorgt voor een perfecte balans tussen zoet, zuur en kruidig, wat essentieel is voor het afronden van sauzen.

 

In de bereiding van Béarnaisesaus speelt gastrique een cruciale rol. Het voegt niet alleen smaak toe, maar helpt ook bij het emulgeren van de saus, waardoor deze een gladde en romige textuur krijgt. De combinatie van azijn en kruiden in de gastrique contrasteert en complimenteert de rijkdom van de boter en eierdooiers in de saus, wat resulteert in een harmonieus en elegant geheel.

 

Gastrique wordt ook gebruikt in andere sauzen en gerechten, zoals in zoetzure sauzen. Zijn veelzijdigheid maakt het een onmisbaar element in de keuken voor chefs die streven naar diepte en complexiteit in hun gerechten.

Gastrique

recipe photo
Categorie: Kooktechnieken
Kooktijd: 30 min
Porties:
4
Keuken: Franse Keuken
Prijs: Goedkoop

Ingrediënten:

Instructies:

  1. Meng in een maatbeker  witte wijn en azijn.
  2. Voeg de gehakte sjalot, gekneusde peperkorrels en dragon toe.
  3. Laat het mengsel inkoken tot ongeveer een derde overblijft.
  4. Zeef de gastrique.

 

Tip: bij Bearnaisesaus vervang je de witte wijnazijn eventueel voor dragonazijn met de steeltjes van dragon.

facebook twitter linkedin reddit whatsapp e-mail